• Login

Shopping Center i Dubai

Jag var i Dubai förra veckan. Det var inte mitt första besök utan jag har genom jobbet varit där regelbundet sedan 1999. Nu hade det hade dock hunnit gå 4 år sedan jag var där senast under det berömda krisåret 2008.

Om man aldrig varit i Dubai förut så är det lätt att bli imponerad av byggnadsverken. För en som inte varit där på ett tag så är det ännu lättare att bli förvånad över hur mycket som har förändrats sedan sist. Kommer man dit som turist och söker sig till ett hotell med strand så kan få den här kontrasten. Och då ska man ändå veta att husen inte funnits där särskilt länge.

Bild tagen från Le Royal Meridiens strand.

År 2008 handlade det mycket om finanskrisen som precis slagit till med full kraft och vi var en generation av hyfsat erfarna retailers som undrade hur man beter sig i lågkonjunktur. Vi hade befunnit oss i 10 års ständig uppgång så vi var tvungna att verkligen tänka efter. Hur ska man agera när kunderna blivit oroliga för sin privatekonomi? Ni kan läsa mer om det här.

Efter kraschen 2008 undrade man lite om byggkranarna skulle monteras ner och om Dubai verkligen skulle överleva finanskrisen. Ett Dubai som blomstrat under decennier av sällan skådad överkonsumtion och just här var det överkonsumtion av ren och skär lyx. Till Dubai kom rika kändisar men det fanns även en del ljusskygga figurer som tjänat sina pengar på olika tvivelaktiga sätt. Projekten var många och man tävlade om vem som kunde överträffa de andra genom “crazy” och omöjliga byggnationer.

Dubai Marina som började anläggas 2003. För en tvåa betalar man ca 150 000 kr i månadshyra och då tillkommer el och vatten.

Nu 2012 byggs det fortfarande överallt. Nya kluster av skyskrapor har dessutom byggts upp sedan 2008 och världens högsta hus färdigställdes trots allt även om det kom att byta namn till Burj Khalifa. Namnbytet får ses som en tacksamhetsgest till härskaren av grannemiratet Abu Dhabi som kom till undsättning när pengarna tagit slut i Dubai. Vems pengar som tagit slut och var de kommit ifrån finns det olika historier om. Det talas mycket om penningtvätt, pyramidspel, ponzibedrägerier, indisk maffia, rysk maffia, etc. Men vad vet jag?

Sheikh Zayed Road rullar fortfarande transferbussarna som kör byggarbetarna mellan arbetsplatserna och barackerna där de bor. Byggarbetarna som oftast har sitt ursprung på den indiska halvön har funnits i Dubai under flera decennier och har verkligen hjälpt till att bygga upp staten. Men vid flera byggarbetsplatser ser jag ingen eller väldigt lite aktivitet. Jag får känslan av att många projekt stannat av, i väntan på bättre tider, eller i alla fall på mer pengar eller större efterfrågan. Det är mycket kranar men lågintensivt byggarbete.

Den här bilden visar Sheikh Zayed Road på 80-talet.

Samma väg fast 30 år senare…

Endast ca 15% av befolkningen är lokal resten är invandrad. De övriga 85% jobbar med finans, byggnation, retail, logistik, kör taxi, lastbil, grävskopa. När det inte finns jobb eller pengar så skickas de hem igen. En taxichaufför från Pakistan berättade att han jobbar 18 månader sen får han ledigt i 2 månader för att åka hem till sin fru och barn. En annan från Bangladesh jobbar “bara” 12 månader för sin 2 månaders ledighet men berättar också att han kan skicka hem 1000 US-dollar/månad som skapar goda förutsättningar för hans 2 barn. Han berättar vidare att han har endast 2 barn genom god upplysning och omsorgsfull familjeplanering. Båda berättar att de delar ett sovrum med 4 andra främlingar för att ha råd att bo och jobba i Dubai.

Varje år infaller Dubai Shopping Festival. Under en månad i början på året så kommer 2-3 miljoner besökare för att fynda märkesvaror i Dubais många shopping center. När jag var där så hade den redan avslutats men tidigare år så har jag handlat bl. a videokameror till bra pris, alltid med något extra på köpet.

Så är det billigt i Dubai? Nja, inte allt. Och inte överallt. Att äta på hotellen som har de finaste restaurangerna kostar upp till dubbelt så mycket som i Sverige. Men då kan man få alkohol till maten. En restaurang ute på stan eller på ett shopping center är billigare men då får det bli med läsk, vatten eller annat alkoholfritt. De som kan sitt Dubai bättre än jag kan säkert tipsa om något annat. Självklart finns det ett erbjudande för alla plånböcker.

The Meat Co serverar kött från hela världen. Den här biten av New York filé kostar 400 kr men då får man paprikan på köpet Tongue Out. Det måste framhållas att köttet var av yttersta världsklass.

Det som är bäst med Dubai är väl egentligen utbudet. I många gigantiska shopping center kan man köpa allt från kända brands till mer mainstream kläder. Butikerna finns ofta grupperade i olika kategorier och/eller i olika delar av byggnaderna. Och man kan hitta trampolino per acqua avsnitt byggda i gammal stil där man säljer guld eller andra dyra juveler. Förutom shopping och mat så tävlar de om att erbjuda en aha-upplevelse.

Dubai Mall, som ligger alldeles intill Burj Khalifa, har världens största akvarium, en ishockeyrink och Sega republik. Förutom då att de har 1200 butiker! Enligt Wikipedia är det världens största shopping center. I Sverige har ett normalt köpcentrum ca 75 butiker, så ni förstår att man inte gör Dubai Mall på en normal shoppingrunda. Och det är precis det som är felet med Dubai Mall, det blir överväldigande, det tar aldrig slut. Vissa avsnitt är trånga och med lågt i tak, medan andra har mer rymd.

Ovan en del av Dubai Mall med mycket volym och högt i tak.

Man kan dyka i världens största akvarium. Till höger ser ni ishockeyrinken.

Mall of the Emirates vid hotell Kempinski har ”bara” 400 butiker men en egen skidbacke. Ski Dubai är en inomhusanläggning med skidbacke och vinterland.

Ski Dubai är väldigt uppskattat och det är fullt med folk som roar sig både på skidor och på pulka. För ca 360 kronor får du 2 timmar i skidbacken.

Mall of the Emirates har ett helt annat arkitektoniskt uttryck än Dubai Mall.

Här hittade vi en sadel i en vansinnigt snygg Carolina Herrera butik. Spontanköp för        52 000 kronor? Inte den här gången…Här finns också många heminredningsbutiker.

Efter ett par timmar så lämnar jag familjen så att de kan få handla i lugn och ro och slinker in på det eleganta Kempinski hotellet som ligger vid skidanläggningens flygel. Här byter också restaurangerna namn och stil och heter St Moritz och Aspen och andra skidortsnamn. Jag tar hissen upp till en bar och tillbringar en timme där och snart får jag sällskap av ett gäng Saudier som åkt till Dubai för att kunna slappna av med lite öl och champagne.

Ett tredje shopping center som jag besökte är Deira City Centre. Det har funnits där alltid, känns det som. Men det är väl förankrat hos lokalbefolkningen. Om de andra två är framtidens köpcentrum så är Deira City Centre mer som Burlöv Center utanför Malmö, har funnits där länge, man hittar och man vet vad man får.

Av någon anledning såg jag flera kunder med kundvagnar med 2 st TV apparater. Av olika märken. Blev väldigt nyfiken på vilket erbjudande som låg bakom, men frågade dock inte.

Deira City måste ju också erbjuda något speciellt så det får bli ett mini-nöjesfält, spelhall och bowling. Förutom bio fast det finns ju på flera ställen…


Trots att Dubai numera har två metro-linjer så förflyttar sig folk gärna med hjälp av taxi. Ovan är mina bilder från taxiköerna utanför två av shopping centren. När man ser att det finns TV apparater uppsatta i kön, då vet man att här får man vänta länge…

IKEA har funnits i Dubai länge. Tidigare huserade man på Deira City Centre men har numera ett stort varuhus på Festival City. Det är Al-Futtaim som har franchiserättigheten för IKEA i Förenade Arabemiraten. H&M finns också i Dubai genom sin första franchisetagare M.H. Alshaya. De hade butiker i de tre shopping center som jag besökte Mall of the Emirates, Dubai Mall och Deira City Centre, men de finns på några ställen till. Det känns som att det går bra för H&M och jag tror de har öppnat fler butiker än det ursprungliga franchiseavtalet innehöll. Till skillnad mot IKEA så är H&M inget renodlat franchiseföretag utan man har valt den strategin för Mellanöstern inklusive Israel.

Ja – shopping centers ser olika ut i olika länder. Det beror säkert på var, när och hur de är byggda. Men det beror också på vilken kunskap det finns hos ägarna/förvaltaren om den lokala marknaden. Det är viktigt att förarbetet är välgjort i form av långsiktiga planer där man tagit hänsyn till den demografiska och socioekonomiska utvecklingen inom det geografiska området. Är det ett lokalt eller regionalt center, hur stort marknadsområde finns det nu och om 25 år? Hur tar man sig dit? Det är mycket information som ska med när man väljer mixen av butiker och övrigt utbud. Det är en stor investering som görs och slutar inte sällan på runt en miljard svenska kronor i total etableringskostnad. I Dubai har man byggt jättemycket och jättestort och det kunde gått riktigt illa när krisen slog till. Och säkert har många lidit av att alltför många planer skissats fram under högkonjunkturen utan att tänka på att det alltid är utbud och efterfrågan som styr marknadsekonomin – nu och i framtiden.

Leave a Reply